Spela på odds

Vad är odds?

Odds är ett vanligt förekommande ord i sammanhang som rör vissa typer av spel, så kallade oddsspel. Du har säkert hört någon säga vad är oddsen om någonting som osannolikt skulle hända, som att bli träffad av blixten till exempel.

Läs Mer

Odds beskriver förhållandet mellan insatsen och vinsten och kan ge en fingervisning om hur sannolikt ett visst utfall är. Låga odds innebär hög sannolikhet. Och höga odds betyder låg sannolikhet. Även om oddsen talar för att något osannolikt skulle inträffa så ligger det i människans natur att hoppas på mirakel. För ibland inträffar de ju, och det är precis det som gör det så spännande att spela på odds. Höga odds. Låg sannolikhet. Större vinst när oddsen är på din sida.

Odds Sannolikhet (%)
5 20%
3 33,33%
2.5 40%
1.5 66,67%
1.2 83,33%

6 sätt att spela på sport

Att spela på odds är framför allt vanligt inom sportsbetting, det vill säga att spela på sport. Sport i sig är oftast väldigt spännande att följa och att betta på sport tillför ytterligare en dimension av spänning. Det går att spela på i stort sett vilken sport som helst och drömmen om att kunna tjäna pengar på sportsbetting är en miljonapparat för spelbolagen. En del sporter är mer populära än andra att spela på. I Sverige bettar vi mycket på bland annat:

  • Fotboll
  • Ishockey
  • Travsport
  • Tennis
  • Golf
  • E-sport

Det finns flera olika spelformer för den som vill spela på sport. Några är vanligare än andra, men det viktigaste är att du väljer en spelform som du känner dig bekväm med och där du tror att du har störst chans att vinna, oavsett vad oddsen talar för.

1

1X2 & Moneyline

1X2 är den vanligaste spelformen och kallas hos vissa spelbolag även för matchvinnare. Du spelar på hur matchen slutar; (1) vinst för hemmalaget, (X) oavgjort eller (2) vinst för bortalaget. En variant på detta kallas för Moneyline och då spelar du endast på vinnaren. Om matchen slutar oavgjort får du pengarna tillbaka.

2

Över/Under

Här bettar du på hur många mål det blir i matchen. I fotboll är det vanligaste värdet 2,5 mål. Om du spelar på att antalet mål blir över 2,5 och det i matchen blir 3 mål så har du vunnit. När du spelar på ishockey är 5,5 det vanligaste målvärdet.

3

Resultat

När du spelar på resultatet så bettar du på matchens slutresultat. Det kan exempelvis vara 1-2, 3-0 eller 1-1 och så vidare.

4

Vinnare

Att spela på vinnare är vanligast att göra på så kallade långtidsspel. Det kan handla om att betta om vilket lag som vinner Hockeyallsvenskan eller Premier League. Dina pengar binds då upp över en längre tid till dess att ligan avgörs och gör även varje match än mer spännande att följa.

5

Handikapp

Handikapp är en populär spelform där du siar om hur stor målskillnaden kommer att bli. När du spelar på fotboll är det vanligast att spela på +1 eller -1 i målskillnad, men kan variera med lagens klasskillnad och spelform. Handikapp ger oftast bättre odds än att spela på matchvinnare (1X2).

6

Liveodds

När du spelar på liveodds (eller livespel som det också heter) så kan oddsen förändras från en sekund till en annan beroende på hur matchbilden ser ut. Liveodds är därför en färskvara som kan addera både extra nöje, extra spänning och en känsla av hög delaktighet till ditt spelande.

Sätt upp en betting-strategi i 3 steg

Innan du inleder spel med odds så behöver du sätta upp en bra betting-strategi som passar dig och din plånbok. Oavsett hur erfaren du är sedan tidigare så är den generella rekommendationen att du ska spela med hjärtat. Du ska däremot inte förlora dig helt och hållet i det lag som du håller på, utan du bör hela tiden bära med dig ett realistiskt förhållningssätt. Uttrycket att lita på sin magkänsla har ett befogat ursprung. Känns det som att du är på väg att förlora kontrollen? Ta en titt på hur du kan spela ansvarsfullt. Det ska vara roligt och givande att ägna sig åt oddsspel.

1

Skapa en budget

Gör en grundlig överblick på din privatekonomi och bedöm hur mycket pengar du vill avsätta för att spela på odds. Du ska aldrig spela för mer än vad du har råd att förlora. Det är svårt att vinna tillbaka förlorade pengar och därför ska du aldrig spela för mer än vad du har råd att avvara. En tumregel kan vara att spela för det som blir kvar i slutet av månaden efter det att du har betalat dina räkningar, amorteringar och räntor samt gjort överföringar till dina sparkonton. Beroende på hur säker du är på dina spel bör du satsa olika stor andel av din spelbudget. En nivå mellan 1-5% är att förespråka – satsa inte allt på ett spel.

2

Spela hos ett seriöst spelbolag

Du vill naturligtvis försäkra dig om att du placerar dina oddsspel hos seriösa och godkända spelbolag. När det kommer till oddsspel så kan oddsen skilja sig åt mellan olika spelbolag och det kan därför vara fördelaktigt att ha konton hos flera spelbolag. På det sättet kan du få bättre odds på den match som du har tänkt spela på.

Gör din research och välj spelbolag som du känner dig trygg med att spela med dina pengar hos. Om du känner dig osäker, välj ett av de stora spelbolagen.

3

Bokför ditt spelande

När du börjar spela på odds är det viktigt att du för bokföring över dina spel. Detta gör alla seriösa spelare och det kommer med en rad fördelar. Det finns olika onlineverktyg som du kan använda för att förenkla din spelbokföring och för att hålla ditt spelande på en sund nivå.

  • Få en överblick av ditt spelande över specifika perioder, specifika sporter eller specifika ligor.
  • Dra slutsatser av vad i din bettingstrategi som kan ha gått fel under en sämre period.
  • Behåll disciplinen och bli inte blind för hur ofta du spelar eller för vilken summa pengar.
  • Räkna ut dina genomsnittliga odds, hur ofta dina oddsspel leder till vinst och hur mycket du i genomsnitt vinner tillbaka.

Populära sidor där du kan spela odds på nätet

Det finns många olika spelbolag att välja bland när du vill börja spela på odds på nätet. Oddsen kan skilja sig åt mellan olika spelbolag så du bör överväga att registrera dig som kund hos fler än en aktör för att få bästa möjliga odds för det resultat som du tror mest på. Några av de största spelbolagen som erbjuder oddsspel i Sverige är dessa:

Svenska spel: Ett statligt bolag som bland annat tillhandahåller oddsspel via Oddset.

Unibet: Malta-baserat spelbolag med svensk spellicens för spel på bland annat odds och liveodds.

LeoVegas: Ett svenskt spelbolag som, på LeoVegas Sport, erbjuder sportsbetting.

888sport: En spelsida som tillhör 888 Holdings och som är specialiserade på olika typer av oddsspel.